Kotisivujen rakentamiseen tarvitaan julkaisujärjestelmän (kuten WordPress) lisäksi domain sekä palvelintila, jonne sivut rakennetaan.
Yleensä domain ja palvelintila ostetaan samalta palveluntarjoajalta. Samalla voit myös ostaa sähköpostilaatikoita, joissa on valitsemasi domainin pääte.
WordPress.com tarjoaa palveluna domainin, kotisivut ja palvelintilan, mutta täällä sivujen ominaisuudet on rajattu etkä voi ostaa sähköpostilaatikoita. Voit lukea aiheesta tarkemmin aiemmasta blogitekstistä: ”Mitä ero on kahdella eri WordPressillä?”
Mikä on domain?
Domain tarkoittaa kotisivujen osoitetta eli sitä minkä kirjoitat selaimen osoiteriville kun haluat vierailla yrityksen kotisivuilla kuten www.digipuu.fi. Omaa yritystäsi kuvaava domain kannattaa valita ja sillä on myös vaikutusta hakukonenäkyvyyteen, jos domainissa on yritykseesi liittyvä kuvaava sana. Kuten www.kotisivutdigipuu.fi todennäköisesti nostaisi joiltain osin oman yritykseni näkyvyyttä hakukoneissa.
Domainin päätteitä on paljon erilaisia. Yleisimpiä ovat .fi ja .com. Jos toimit vain Suomessa, suosittelen kumpaa vain päätettä ja jos toimit ulkomailla ottaisin ensisijaisesti .com päätteen tai miksei molemmat.
Voit siis omistaa useampia domaineja, jotka osoittavat samoille kotisivuille. Tämä on myös hyvä keino ”omistaa” kyseinen brändi ja toki helpottaa asiakkaiden tuloa sivuille, kun ei tarvitse muistaa mikä sivuston pääte oli.
Miten valita webhotelli?
Pääosin kotisivujen palvelintila eli webhotelli ostetaan palveluntarjoajalta (hosting), jotka ovat asiantuntijoita palvelinten pyörittämisessä ja tietoturvassa. Jotta WordPress voidaan asentaa, tulee webhotellipaketissa olla yksi sql-tietokanta mukana ja mielellään myös ssl-salaus. Webhotellin koko riippuu tulevan kotisivun tai verkkokaupan koosta ja sitä pystyy yleensä kasvattamaan ”lennosta”. Eli yhteyttä webhotelliin ja levytilaa saa lisää maksua vastaan. Suurimmalla osalla palveluntarjoajista on käytössä C-panel käyttöliittymä, jolla hallitaan webhotellin ominaisuuksia kuten sähköpostilaatikoiden luontia, tietokantoja ja tiedostoja, kuten WordPressin asennuskansioita. Kannattaa tarkistaa, että tämä ominaisuus löytyy.
Tärkeää on myös valita sellainen palveluntarjoaja, jonka asiakaspalvelu on auki sinulle kriittisinä päivinä. Jos pyörität verkkokauppaa, todennäköisesti haluat kaupan pyörivän saumattomasti joka päivä. Vaikka lisäisit viikonloppuna 100 uutta tuotetta ja tarvitset juuri silloin lisää levytilaa, saat asiakaspalvelun kiinni. Toisille taas riittää, kun apua saa arkipäivinä eli yritystoimintasi ei ole täysin riippuvainen kotisivujen saavutettavuudesta.
Ehdottomasti hyötyä on myös siitä, että palveluntarjoajalta löytyy tietämystä WordPressistä teknisellä tasolla, jolloin palvelimet on optimoitu juuri kyseistä alustaa varten.
DigiPuu rakentaa kotisivut valitsemaasi webhotelliin, mutta suosittelee käyttämään Zonerin palveluita, joiden palvelimet sijaitsevat Suomessa ja asiakaspalvelu on ollut jo vuosia huippuluokkaa. DigiPuun omat kotisivut pyörivät myös heidän palvelimella ja nykyään heiltä löytyy myös WP-cloud palvelu, joka sisältää WordPressin ylläpitopalvelut eli WordPress pilvipalveluna vaihtoehto.
Jos et ole tyytyväinen nykyiseen palveluntarjoajaasi, kotisivut voidaan myös vaihtaa toiseen webhotelliin. Sivuja ei siis tarvitse rakentaa uudelleen vaan ne pystytään siirtämään tarvittaessa.