Mikä ero on kahdella eri WordPressillä?

WordPressiltä löytyy kaksi erillistä versioita, jotka molemmat ovat ilmaisia. Pilvipalvelua suositellaan etenkin blogikäyttöön, mutta myös pienille yrityksille ja yhdistyksille, jos he eivät tarvitse paljon toiminnallisuuksia omille sivuilleen. Toinen vaihtoehto eli palvelimelle asennettava WordPress on vaativampaan käyttöön ja isommille volyymeille sopiva. Sen kanssa on enemmän mahdollisuuksia sivujen räätälöintiin ja erilaisten lisäosien käyttöön.

WordPress.com

WordPress.com pilvipalvelu on alunperin tarkoitettu blogialustaksi ja sen käyttöliittymä on suunniteltu helpottamaan jokapäiväistä käyttöä artikkelien teossa. Käytännössä täällä on mahdollisuus tehdä ilmaiseksi oma verkkosivusto vain rekisteröitymällä käyttäjäksi. Valmiiden sivuteemojen avulla saadaan rakennettua hyvin toimivat, helppokäyttöiset ja edulliset verkkosivut vaikka yksinyrittäjälle tai yhdistykselle.

Sivuteemoissa on jonkin verran valinnanvaraa esimerkiksi värityksessä, mutta niiden päälle ei voi rakentaa omaa ”lapsiteemaa”, johon pystyy mielin määrin muokkaamaan yksityiskohtia. Sivuille ei ylipäätään pysty asentamaan mitä tahansa teemaa tai lisäosaa, sillä sinne on määritelty tietty joukko teemoja ja lisäosia käytettäväksi. Teemoja löytyy kuitenkin responsiivisena, joka on yksi tärkeimmistä asioista.

Tekninen puoli on hoidettu palveluntarjoajan eli Automatticin puolesta eli sinun ei itse tarvitse huolehtia ohjelmistopäivityksistä.

WordPress.org

WordPress.org on tällä hetkellä maailman käytetyin julkaisualusta, joka asennetaan webhotelliin tai omalle palvelimelle. Se vaatii MySQL tietokannan ja php-tuen toimiakseen ja sen voi asentaa kuka tahansa, sillä ohjelma on ilmainen.

Verrattuna pilvipalveluun, tämän kanssa on vapaammat kädet. Pystyt asentamaan minkä teeman vain haluat sekä mitä lisäosia vain tarvitset. Eli jos tarve on saada erilaisia toiminnallisuuksia ja räätälöintejä sivustolle, on tämä ehdottomasti paras vaihtoehto.

Tekninen puoli toki pitää itse huolehtia eli varmuuskopiointi ja ohjelmistopäivitykset, jotka ovat äärimmäisen tärkeitä sivuston turvallisuuden kannalta. Tämän voi toki ulkoistaa esimerkiksi sivujen tekijälle.

Mitä eroa wordpressillä?

Kumpi on parempi?

Paljon vaikuttaa se, minkälaisia toiminnallisuuksia verkkosivuilta toivotaan. Jos kyseessä on pieni yritys, jonka tavoitteena on löytyä internetistä, esitellä omia palveluja ja pitää samassa blogia tai uutisvirtaa, toimii pilvipalvelu wordpress.com hyvin.

Jos halutaan kertoa palvelutarjonnasta laajemmin, seurata ja ohjata kävijöiden kulkua sivustolla ja odotetaan kaikin puolin isompia kävijämääriä, suosittelen wordpress.orgia. Tällöin on helppo tehdä erilaisia räätälöintejä sivuille ilman pilvipalvelun rajoituksia.

Aina voi myös kysyä neuvoa, mietitään yhdessä juuri sinulle oikea vaihtoehto.

Jos valinta on hankala tehdä, aina voi aloittaa wordpress.comilla ja jos sen laajuus ei riitä, voidaan tiedot viedä/siirtää uuteen wordpress asennukseen omalla palvelimella.

Jätä kommentti