Helppo ulkoasun päivitys kotisivuille

Kotisivujen ulkoasun uudistuksen ei tarvitse olla valtava projekti. WordPress-alustalla olevat sivut on helppo päivittää uuteen ulkoasuun muuttamalla sivujen teemaa. Teeman muutos onnistuu samalla tavalla niin palvelimelle asennetulla WordPressillä kuin blogipohjaan rakennetulla sivustolla. Vaihtoehtoja on toki rajoitetumpi määrä wordpress.com -palvelussa hallinnoitaville sivustoille.

Teemoja löytyy ilmaisia sekä maksullisia. Niitä voit selailla esimerkiksi täältä https://wordpress.org/themes/.

 

Teeman vaihto kotisivuille

Tässä esimerkki teeman muutoksesta. Sivusto on tehty wordpress.com blogipohjaan.

Sisältö ja hakukoneoptimointi

Teeman vaihto ei vaikuta sivuston sisältöön, vaan olemassa olevat sivut ja artikkelit kuvineen pysyvät normaalisti sivuilla. Myös jo saavutettu hakukonenäkyvyys säilyy.

Samalla kun ulkoasua päivitetään, kannattaa myös katsoa, että sivuston sisältö on ajantasalla. Suurin muutos teeman vaihdossa on yleensä verkkosivuston etusivu, jonka sisältöön kannattaa panostaa.

Toive sivuston muutokseen lähteekin monesti siitä, että etusivulta ei löydy helposti ne asiat, joita asiakkaat etsivät tai sivut eivät ole responsiiviset (skaalaudu päätelaitteen mukaisesti). Jos haluat sivuille esimerkiksi palvelut paremmin esille, niin todennäköisesti teemaa vaihtamalla tämä onnistuu näppärästi.

DigiPuun tekemiin sivustoihin voit tutustua referenssisivulla.

Ota yhteyttä, jos pohdit kotisivujen uudistamista. Mietitään yhdessä sinun tarpeita vastaava ratkaisu.

Maatilamatkailua Perniössä

Vihdoin alkaa lumisateet väistymään ja kevät näkymään aurinkoisessa säässä.

Pyhäjoen tila

Pyhäjoen tila Perniö

Ennen kevätkylvöjä ja mökkikauden alkua saatiin myös Perniöön uudet kotisivut maatilamatkailua tarjoavalle Pyhäjoen tilalle. Käykääpä katsomassa, miten hienossa miljöössä pääsee mökkeilemään. WordPressin moneen taipuvilla lisäosilla tehtiin kaksikielisille sivuille yksinkertainen varauskalenteri, josta näkee helposti kahden mökin varaustilanteen.

Takapihalta pääsee melomaan omalla kanootilla tai lainasoutuveneellä Perniönjokea pitkin merelle asti. Siellä olen itsekin muutamaan otteeseen päässyt ihailemaan maisemia. Suosittelen!

Mikä ero on kahdella eri WordPressillä?

WordPressiltä löytyy kaksi erillistä versioita, jotka molemmat ovat ilmaisia. Pilvipalvelua suositellaan etenkin blogikäyttöön, mutta myös pienille yrityksille ja yhdistyksille, jos he eivät tarvitse paljon toiminnallisuuksia omille sivuilleen. Toinen vaihtoehto eli palvelimelle asennettava WordPress on vaativampaan käyttöön ja isommille volyymeille sopiva. Sen kanssa on enemmän mahdollisuuksia sivujen räätälöintiin ja erilaisten lisäosien käyttöön.

WordPress.com

WordPress.com pilvipalvelu on alunperin tarkoitettu blogialustaksi ja sen käyttöliittymä on suunniteltu helpottamaan jokapäiväistä käyttöä artikkelien teossa. Käytännössä täällä on mahdollisuus tehdä ilmaiseksi oma verkkosivusto vain rekisteröitymällä käyttäjäksi. Valmiiden sivuteemojen avulla saadaan rakennettua hyvin toimivat, helppokäyttöiset ja edulliset verkkosivut vaikka yksinyrittäjälle tai yhdistykselle.

Sivuteemoissa on jonkin verran valinnanvaraa esimerkiksi värityksessä, mutta niiden päälle ei voi rakentaa omaa ”lapsiteemaa”, johon pystyy mielin määrin muokkaamaan yksityiskohtia. Sivuille ei ylipäätään pysty asentamaan mitä tahansa teemaa tai lisäosaa, sillä sinne on määritelty tietty joukko teemoja ja lisäosia käytettäväksi. Teemoja löytyy kuitenkin responsiivisena, joka on yksi tärkeimmistä asioista.

Tekninen puoli on hoidettu palveluntarjoajan eli Automatticin puolesta eli sinun ei itse tarvitse huolehtia ohjelmistopäivityksistä.

WordPress.org

WordPress.org on tällä hetkellä maailman käytetyin julkaisualusta, joka asennetaan webhotelliin tai omalle palvelimelle. Se vaatii MySQL tietokannan ja php-tuen toimiakseen ja sen voi asentaa kuka tahansa, sillä ohjelma on ilmainen.

Verrattuna pilvipalveluun, tämän kanssa on vapaammat kädet. Pystyt asentamaan minkä teeman vain haluat sekä mitä lisäosia vain tarvitset. Eli jos tarve on saada erilaisia toiminnallisuuksia ja räätälöintejä sivustolle, on tämä ehdottomasti paras vaihtoehto.

Tekninen puoli toki pitää itse huolehtia eli varmuuskopiointi ja ohjelmistopäivitykset, jotka ovat äärimmäisen tärkeitä sivuston turvallisuuden kannalta. Tämän voi toki ulkoistaa esimerkiksi sivujen tekijälle.

Mitä eroa wordpressillä?

Kumpi on parempi?

Paljon vaikuttaa se, minkälaisia toiminnallisuuksia verkkosivuilta toivotaan. Jos kyseessä on pieni yritys, jonka tavoitteena on löytyä internetistä, esitellä omia palveluja ja pitää samassa blogia tai uutisvirtaa, toimii pilvipalvelu wordpress.com hyvin.

Jos halutaan kertoa palvelutarjonnasta laajemmin, seurata ja ohjata kävijöiden kulkua sivustolla ja odotetaan kaikin puolin isompia kävijämääriä, suosittelen wordpress.orgia. Tällöin on helppo tehdä erilaisia räätälöintejä sivuille ilman pilvipalvelun rajoituksia.

Aina voi myös kysyä neuvoa, mietitään yhdessä juuri sinulle oikea vaihtoehto.

Jos valinta on hankala tehdä, aina voi aloittaa wordpress.comilla ja jos sen laajuus ei riitä, voidaan tiedot viedä/siirtää uuteen wordpress asennukseen omalla palvelimella.

Helppokäyttöinen, toimiva ja edullinen verkkosivusto

DigiPuu toteutti salolaisen hierojan, refloksologin ja kalevalaisen jäsenkorjaajan sivuston urheiluhierojamarjolehtonen.com wordpress.comin pilvipalveluun, joka on ilmainen kaikille käyttäjille. Siihen lisättiin kuitenkin oma domain eli verkkotunnus (.fi-pääte ei onnistu), joka tuo sivustolle hieman vuosihintaa.

WordPress pilvipalvelu

WordPress.comin blogipohjiin on saatavilla erilaisia sopimuksia, joiden avulla saadaan tehtyä toimivat, helppokäyttöiset ja edulliset verkkosivut peruskäyttöön pienelle yritykselle tai yhdistykselle. Palvelusta löytyy valmiita sivupohjia responsiivisten sivujen suunnitteluun ja niissä on huomioitu hakukoneoptimointi.

Urheiluhieroja Marjo Lehtonen wordpress.com

Sivuston rakennus

Kotisivuja lähdettiin rakentamaan valmiina olleiden käynti- ja lahjakorttien värimaailmalla. Valmiissa sivuteemassa oli paljon värivaihtoehtoja, jotka osuivat yritysilmeeseen ja kuvilla saatiin luotua sivuille oikeanlaista tunnelmaa.

Palvelut on jaoteltu kolmeen osioon, joka toimi myös sivuteeman kanssa. Ne saatiin siis kätevästi näkyviin heti etusivulle, jolloin asiakas löytää heti etsimänsä palvelun.

Sivustosta tuli toivotunlainen ja pilvipalvelun toiminnallisuudet riittivät hyvin tämän kotisivun tarkoitukseen. Sieltä siis löytää tarjotut palvelut, näkee viimeisimmät kuulumiset ja saa yhteyden palveluntarjoajaan sekä näkee osoite- ja yhteystiedot.