Helppo ulkoasun päivitys kotisivuille

Kotisivujen ulkoasun uudistuksen ei tarvitse olla valtava projekti. WordPress-alustalla olevat sivut on helppo päivittää uuteen ulkoasuun muuttamalla sivujen teemaa. Teeman muutos onnistuu samalla tavalla niin palvelimelle asennetulla WordPressillä kuin blogipohjaan rakennetulla sivustolla. Vaihtoehtoja on toki rajoitetumpi määrä wordpress.com -palvelussa hallinnoitaville sivustoille.

Teemoja löytyy ilmaisia sekä maksullisia. Niitä voit selailla esimerkiksi täältä https://wordpress.org/themes/.

 

Teeman vaihto kotisivuille

Tässä esimerkki teeman muutoksesta. Sivusto on tehty wordpress.com blogipohjaan.

Sisältö ja hakukoneoptimointi

Teeman vaihto ei vaikuta sivuston sisältöön, vaan olemassa olevat sivut ja artikkelit kuvineen pysyvät normaalisti sivuilla. Myös jo saavutettu hakukonenäkyvyys säilyy.

Samalla kun ulkoasua päivitetään, kannattaa myös katsoa, että sivuston sisältö on ajantasalla. Suurin muutos teeman vaihdossa on yleensä verkkosivuston etusivu, jonka sisältöön kannattaa panostaa.

Toive sivuston muutokseen lähteekin monesti siitä, että etusivulta ei löydy helposti ne asiat, joita asiakkaat etsivät tai sivut eivät ole responsiiviset (skaalaudu päätelaitteen mukaisesti). Jos haluat sivuille esimerkiksi palvelut paremmin esille, niin todennäköisesti teemaa vaihtamalla tämä onnistuu näppärästi.

DigiPuun tekemiin sivustoihin voit tutustua referenssisivulla.

Ota yhteyttä, jos pohdit kotisivujen uudistamista. Mietitään yhdessä sinun tarpeita vastaava ratkaisu.

Mikä ero on kahdella eri WordPressillä?

WordPressiltä löytyy kaksi erillistä versioita, jotka molemmat ovat ilmaisia. Pilvipalvelua suositellaan etenkin blogikäyttöön, mutta myös pienille yrityksille ja yhdistyksille, jos he eivät tarvitse paljon toiminnallisuuksia omille sivuilleen. Toinen vaihtoehto eli palvelimelle asennettava WordPress on vaativampaan käyttöön ja isommille volyymeille sopiva. Sen kanssa on enemmän mahdollisuuksia sivujen räätälöintiin ja erilaisten lisäosien käyttöön.

WordPress.com

WordPress.com pilvipalvelu on alunperin tarkoitettu blogialustaksi ja sen käyttöliittymä on suunniteltu helpottamaan jokapäiväistä käyttöä artikkelien teossa. Käytännössä täällä on mahdollisuus tehdä ilmaiseksi oma verkkosivusto vain rekisteröitymällä käyttäjäksi. Valmiiden sivuteemojen avulla saadaan rakennettua hyvin toimivat, helppokäyttöiset ja edulliset verkkosivut vaikka yksinyrittäjälle tai yhdistykselle.

Sivuteemoissa on jonkin verran valinnanvaraa esimerkiksi värityksessä, mutta niiden päälle ei voi rakentaa omaa ”lapsiteemaa”, johon pystyy mielin määrin muokkaamaan yksityiskohtia. Sivuille ei ylipäätään pysty asentamaan mitä tahansa teemaa tai lisäosaa, sillä sinne on määritelty tietty joukko teemoja ja lisäosia käytettäväksi. Teemoja löytyy kuitenkin responsiivisena, joka on yksi tärkeimmistä asioista.

Tekninen puoli on hoidettu palveluntarjoajan eli Automatticin puolesta eli sinun ei itse tarvitse huolehtia ohjelmistopäivityksistä.

WordPress.org

WordPress.org on tällä hetkellä maailman käytetyin julkaisualusta, joka asennetaan webhotelliin tai omalle palvelimelle. Se vaatii MySQL tietokannan ja php-tuen toimiakseen ja sen voi asentaa kuka tahansa, sillä ohjelma on ilmainen.

Verrattuna pilvipalveluun, tämän kanssa on vapaammat kädet. Pystyt asentamaan minkä teeman vain haluat sekä mitä lisäosia vain tarvitset. Eli jos tarve on saada erilaisia toiminnallisuuksia ja räätälöintejä sivustolle, on tämä ehdottomasti paras vaihtoehto.

Tekninen puoli toki pitää itse huolehtia eli varmuuskopiointi ja ohjelmistopäivitykset, jotka ovat äärimmäisen tärkeitä sivuston turvallisuuden kannalta. Tämän voi toki ulkoistaa esimerkiksi sivujen tekijälle.

Mitä eroa wordpressillä?

Kumpi on parempi?

Paljon vaikuttaa se, minkälaisia toiminnallisuuksia verkkosivuilta toivotaan. Jos kyseessä on pieni yritys, jonka tavoitteena on löytyä internetistä, esitellä omia palveluja ja pitää samassa blogia tai uutisvirtaa, toimii pilvipalvelu wordpress.com hyvin.

Jos halutaan kertoa palvelutarjonnasta laajemmin, seurata ja ohjata kävijöiden kulkua sivustolla ja odotetaan kaikin puolin isompia kävijämääriä, suosittelen wordpress.orgia. Tällöin on helppo tehdä erilaisia räätälöintejä sivuille ilman pilvipalvelun rajoituksia.

Aina voi myös kysyä neuvoa, mietitään yhdessä juuri sinulle oikea vaihtoehto.

Jos valinta on hankala tehdä, aina voi aloittaa wordpress.comilla ja jos sen laajuus ei riitä, voidaan tiedot viedä/siirtää uuteen wordpress asennukseen omalla palvelimella.

SSL-suojattu sivusto – Saloxcom

SaloxComin verkkosivusto toteutettiin viime vuonna ja muutama kuukausi myöhemmin sivuille haluttiin lisätä SSL (Secure Sockets Layer)-suojaus. Valmiin sivuston muuttaminen suojatuksi aiheutti muutamia haasteita kuvatiedostojen osoiterakenteen vuoksi.

ssl-suojaus saloxcom

SSL-suojaus

SSL-tekniikan avulla turvataan datan siirtoa internetin yli eli se varmistaa ettei sivulla kävijöiden data (mm. verkkopankkitunnukset, luottokorttinumerot ja muut tiedot, joista voi olla ulkopuolisille hyötyä) joudu vääriin käsiin. Se siis suojaa asiakkaan lähettämiä tietoja.

ssl-suojaus selaimessa

Suojatun sivuston tunnistaa selaimen osoitekentän vieressä olevasta lukon kuvasta sekä https-alkuisesta osoitteesta. Esimerkiksi pankkien ja verkkokauppojen sivustot ovat salattuja ja omassa sähköpostiliikenteessä tulee myös käyttää suojattua yhteyttä. Luottamuksellisia ja maksuvälineisiin liittyviä tietoja tulisi aina lähettää suojatun internetyhteyden välityksellä. (kts! Viestintävirasto)

Verkkosivuston muuttaminen suojatuksi

Kun sivustoa muutetaan suojatuksi, tulee ensin pohtia muutetaanko koko sivusto vai ainoastaan siitä osia. Tämä sivusto muutettiin kokonaan suojatuksi.

Jos sivusto sijaitsee webhotellissa, pääset ostamaan SSL-varmenteen palveluntarjoajaltasi, joka osaa myös kertoa eri varmenteiden eli sertifikaattien ominaisuuksista. Sertifikaatin saa ostettua yleensä yhdeksi vuodeksi kerrallaan. Palveluntarjoaja asentaa varmenteen palvelimelle, jonka jälkeen se on valmis käyttöönotettavaksi.

SSL-sertifikaatin käyttöönotto WordPressillä

Käyttöönotto sivustolla tarkoittaa muutoksia koodiin eli kaikki tiedostot tulee hakea https-alkuisella osoitteella http:n sijaan. Etenkin kuvien suhteen voi tulla WordPressissä haasteita, sillä joidenkin kuvien osoitteet on koodattu teemojen sisälle kuten tässä sivustossa käytetyssä isäntäteemassa. Vaatii siis aikaa löytää oikea koodin kolo, johon saa muutettua tiedoston osoitteen.

Jotkut lisäosat voivat myös aiheuttaa ristiriitaa sivulla (mixed content -varoitus), jolloin sivusto ei ole täysin suojattu. Tällöin kannattaa ottaa ne hetkeksi pois käytöstä ja aktivoida yksi kerrallaan, jolloin selviää mikä lisäosista viittaa http-alkuiseen tiedostoon tai linkkiin.

Itse käytän kotisivuilla tietoturvan lisäämiseksi erillistä Security-lisäosaa, josta pitää myös muistaa aktivoida SSL-tuki sivuille.

https Google Analyticsissä

Jos kotisivulla on käytössä google analytics, kannattaa täällä käydä päivittämässä tiedot, jotta google ei luule sivustoa täysin uudeksi, vaan huomioi vanhan indeksoinnin. Muutos ainakin tällä hetkellä voidaan tehdä järjestelmänvalvojan sivuston asetukset-osiossa. Siellä pääsee muuttamaan oletus url-osoitteen alasvetovalikosta https-alkuiseksi.